Pakotelainsäädäntö uudistuu – uhkana 850 000 euron minimisakko
Euroopan Unioni haluaa kiristää otettaan pakotteiden noudattamisessa. Uusi direktiivi yhtenäistää jäsenvaltioiden pakotelainsäädäntöä ja asettaa mm. suomalaisten yritysten tekemän pakoteseurannan tarkempaan tarkasteluun. Pakoterikoksen sanktiot kovenevat siten, ettei tavallisella pk-yrityksellä ei ole varaa ottaa yhtään ylimääräisiä riskejä.
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran HS Visiossa 26.9.2024.
Pakotelistat päivittyvät jatkuvasti. On hyvin mahdollista, että jollakin kerralla listalle lisätään jonkin asiakkaasi nimi. Suurelta osalta yrityksiä tämä jäisi huomaamatta, mutta jatkossa pakotelistat on syytä pitää entistä tarkemmassa syynissä.
Euroopan Unionin direktiivi yhtenäistää pakoterikosten säännöksiä ja sanktioita. Meillä Suomessa direktiivin täytäntöönpano etenee parhaillaan eduskunnan käsittelyyn. Muutos rikoslakiin on odotettavissa viimeistään toukokuussa 2025.
Pakotelainsäädäntöön uusi hintalappu pakoterikokselle
Tähän asti pakoterikoksesta johtuvan yhteisösakon enimmäismäärä on ollut 850 000 euroa. Lakimuutosten myötä entisestä maksimista on tulossa minimi, eli pakoterikoksesta rapsahtaa yritykselle jatkossa vähintään 850 000 euron maksu tai 5 % liikevaihtoa vastaava summa.
Uudistus tekee pakoterikkomuksista venäläistä rulettia, johon tavallisella yrityksellä ei ole varaa. Tämä ei koske vain rahanpesulaissa määriteltyjä ilmoitusvelvollisia, vaan kaikkia Suomen satoja tuhansia yrityksiä.
“Tähän asti enintään 850 000 euron sakko on ollut suhteellisen pieni hinta suurelle yhtiölle. Mutta nyt kun maksimista on tulossa uusi minimi, riskinottoon ei yhtäkkiä olekaan varaa tuhansilla suomalaisilla yrityksillä”, toteaa Netvisor KYCin tuotejohtaja Jukka Kojola.
Pakotelainsäädännön uudistumisen jälkeen ei puhuta enää pelkästä sanktioriskistä, vaan kyvyttömyys noudattaa pakotteita nostaa keskusteluun koko liiketoiminnan jatkumisen. Monelle yrittäjälle pakoterikkomuksen realistinen todennäköisyys tulisi melkoisena yllätyksenä.
Se voisi käytännössä sulkea ovet kansainvälisiltä markkinoilta päivissä.
Henkilö- ja yhteisöpakotteiden rikkomus vaatii vain yhden tapahtuman, jossa henkilökohtaisia tai yrityksen varoja siirtyy pakotelistalta löytyvälle toimijalle. Sektoripakotteiden kohdalla rikos tapahtuu, jos toimitat tuotetta sellaiseen maahan, johon sitä ei saa viedä. YK:n, EU:n ja KRP:n listat muodostavat monisyisen ketjun, jossa päivitykset tippuvat aina viiveellä, joten virheen välttely ei ole aina helppoa.
Myös EU:n ulkopuoliset pakotteet, kuten Yhdysvaltojen valtiovarainministeriön OFAC-lista, tuovat pakoteseurantaan oman lisämausteensa.
“OFAC ei koske juridisesti Suomea, mutta joitakin tapauksia tuntevana voin vain todeta, että yksikään kotimainen yritys ei halua joutua yhdysvaltalaisten hampaisiin”, Kojola huomauttaa. “Se voisi käytännössä sulkea ovet kansainvälisiltä markkinoilta päivissä.”
Paras apu pakoteseurantaan on automaatio
Pakotteista perillä pysyminen ja niiden noudattaminen vaatii jatkuvaa selvitystyötä ja valppautta.
“Pakoteseuranta on käytännössä mahdotonta ilman automaatioon perustuvaa ohjelmistoa”, Kojola toteaa. “Listat päivittyvät jatkuvasti ja omistussuhteiden selvittäminen varsinkin kansainvälisissä tapauksissa on erittäin monimutkaista.”
“Yhtiö, jonka kanssa kävit kauppaa eilen, saattaa löytyä pakotelistalta ensi viikolla. Kaikista muutoksista ja yhteyksistä on mahdotonta pysyä perillä manuaalisin keinoin”, Kojola lisää.
Toimivin keino yhteisösakon välttelyyn on järjestelmä, joka seuraa asiakasdataa ja peilaa sitä jatkuvasti päivittyviin pakotelistoihin.
Pakoteseuranta on käytännössä mahdotonta ilman automaatioon perustuvaa ohjelmistoa
Sektoripakotteiden osalta tämäkään ei riitä, vaan yritykseltä vaaditaan lisäksi tarkkaa ymmärrystä markkinasta. Epäselvissä tapauksissa mm. Ulkoministeriö tarjoaa hyödyllistä tietoa tiettyä toimialaa tai valtiota koskevista rajoitteista.
Ulkomaankauppa on erityisen herkkää tietämättömyydestä tai huolimattomuudesta johtuville pakoterikkomuksille. Vastapuolen omistajatahot pitäisi selvittää, mutta joissain tapauksissa – erityisesti pakotteita kiertävien toimijoiden kohdalla – selvitystyö on lähes mahdotonta. Ensiapuna voit kuitenkin ottaa käyttöön työkalun, jolla on helppo lähettää lisätietoja kartoittava kyselylomake liikekumppanille.
Pakoteseurannan tarve ei ole poistumassa näköpiiristä
Pakotteet purevat vain niin hyvin kuin yritykset noudattavat niitä – EU:n mielestä ei tarpeeksi hyvin. Maailman kahtiajakautuminen synnyttää lisää pakotteita, joten ongelma ei ole katoamassa lähiaikoina.
Yrityksesi täytyy sopeutua noudattamaan tiukentuvaa pakotelainsäädäntöä välttääksesi jopa liiketoiminnan olemassaoloa uhkaavat rangaistukset.
“Tiedon puute ja epäusko ongelmien olemassaoloon ovat yleisiä syitä lipsua pakoteseurannan velvoitteista”, Kojola selittää.
“Monet ajattelevat, ettei asia koske heitä. Jokaisen yrityksen pitäisi kuitenkin ymmärtää oman liiketoimintansa suhde pakotteisiin. Pakotelainsäädännön tuoma uhka jopa liiketoiminnan päättymisestä toiminee monelle tarpeellisena herätyksenä.”
Hoida pakoteseuranta ainoalla mahdollisella tavalla: automaattisesti
Netvisor KYC on vaivaton pakoteseurannan ja rahanpesun estämisen palvelu, joka tarkistaa pakotelistat säännöllisin väliajoin, ettei sinun tarvitse stressata sanktioista. Saat palvelusta suurimman arvon integroimalla sen muihin asiakasdataa sisältäviin järjestelmiin.