Haistatko palaneen käryn, kirjanpitäjä? Kolme tarinaa rahanpesusta
Rikolliset rahavirrat ja ihan tavalliset kotimaiset firmat, ei kai niillä voi olla mitään tekemistä keskenään? Miten muka voisi?
Kirjanpitäjät tekivät viime vuonna Suomessa viranomaisille vain 84 ilmoitusta epäilyttävistä liiketoimista. Pankeilta ja maksunvälittäjiltä ilmoituksia sateli yhteensä yli 330 000. Se kertoo siitä, että moni hämärä tapaus jää tilitoimistoilta huomaamatta.
Ota mukava asento tuolissasi, sillä nyt käydään läpi kolme tarinaa, jotka voisivat tapahtua yrittäjille millä tahansa paikkakunnalla Suomessa. Ja kyllä – ne voisivat kertoa sinunkin tilitoimistosi asiakkaista.
Esimerkit rahanpesusta pohjaavat rikollisten käyttämiin todellisiin taktiikoihin. Tarinat, nimet ja tapahtumat ovat täysin fiktiivisiä, ja niiden mahdollinen yhteys tosielämään on sattumanvarainen.
Esimerkki 1: Ylimääräisiä käteistilityksiä ravintolassa
Korhonen pyörittää eläkeläisten suosimaa kotiruokaravintolaa. Perinteinen maksutapa on voimissaan, eli käteistalletuksia tehdään paljon. Yrittäjän tie on yksinäinen, joten kaikki kirjanpitäjää myöten ilahtuvat, kun Korhonen tutustuu eräässä illanvietossa Niemiseen. Pitkän linjan monialayrittäjä alkaa Korhosen yhtiökumppaniksi.
Ravintolan kate kohenee silmissä. Sivukulujen jälkeenkin kaksikko pystyy nostamaan itselleen melko mukavaa palkkaa. Totuus alkaa valjeta, kun poliisi tutkii Niemisen historiaan liittyviä sotkuja. Nieminen on sujauttanut lounasravintolan kassaan päivittäin pieniä summia käteistä, tekaissut niistä kuitteja ja muuttanut näin likaista rahaa “lailliseksi” voitoksi.
- Rahanpesun riski on koholla yrityksissä, joissa käsitellään paljon käteistä.
- KYC-velvoitteisiin kuuluu selvittää asiakasyrityksen tosiasiallisten edunsaajien henkilöllisyys: ei ainoastaan asiakkuuden alkaessa, vaan säännöllisesti sen jälkeenkin.
- Henkilön nimi saattaa löytyä esimerkiksi kansainvälisiltä sanktio- ja pakotelistoilta, ja epäilykset heräävät.
Esimerkki 2: Ylihinnoiteltuja osia ulkomaille
Virtasen tehtaalla on hyvä maine Pohjoismaissa. Työntekijät ovat painaneet jo vuosia pitkää päivää valmistaen koneenosia Ruotsiin. Ketään ei ihmetytä, kun ruotsalainen myyntiedustaja Andersson saa paikan firman hallituksesta.
Nyt Andersson on neuvotellut kaikkien aikojen diilin. Kirjanpitäjäkin kiinnittää huomiota korkealle hinnoiteltuun vientierään, mutta tykkää muiden mukana somepostauksesta, jossa skumppapullo poksahtaa auki. Luvassa on avokätisiä bonuksia, jos ei nyt kaikille niin ainakin Virtaselle ja Anderssonille.
Myöhemmin käy ilmi, että asiakas on painostanut Anderssonin järjestelyyn. Takana on yhteyksiä katujengeihin ja huumekauppaan. Ruotsiin myytävä tavaraerä on ylihinnoiteltu, jotta Ruotsissa jo kertaalleen pestyä rahaa saataisiin häivytettyä pois Ruotsin viranomaisten silmien alta Suomen markkinoille. Lopulta sekä Virtanen että Andersson jäävät kiinni myynti- ja bonuskuvion junailusta.
- “Trade-based money laundering” on rahanpesua, jossa tuotteita hinnoitellaan tarkoituksellisesti väärin, ja siirretään näin laittomia rahavirtoja kansainvälisessä kaupassa laillisten mukana.
- Siihen voi syyllistyä myös yritys, jonka tuntemistiedoissa ei ole mitään epäilyttävää.
- Monimutkaiset omistussuhteet ja rajat ylittävät kauppa nostavat riskiä, ja näitä riskejä voidaan arvioida KYC-prosessin perusteella.
Esimerkki 3: Liian nopeita voittoja nuorelle yrittäjälle
Mäkinen on palkittu paikallinen yrittäjä ja kirjanpitäjän tuttu vuosikymmenien ajalta. Nyt suvun vesa, juuri täysi-ikäistynyt Mäkinen Jr, on lyömässä läpi bisnesideallaan. Hän myy verkossa näyttäviä koruja. Mäkinen Jr ihailee elämäntapaa, johon kuuluvat komeat autot ja nopeat voitot.
Snapchatin ja TikTokin kautta rakennettu asiakaskunta on ällistyttävän laaja. Välillä pankkitilille tulee käteistilityksiä opiskelukavereille myynnistä, välillä kansainvälisiä tilisiirtoja. Kirjanpitäjälle tämä on silti tuikitavallinen toiminimikeissi.
Yllättäen pankki ilmoittaa, että nuoren nousukiitäjän pankkitili on jäädytetty. Käy ilmi, että Mäkinen Jr oli törmännyt somessa videoon, jossa tuntematon postaaja etsi suomalaisia nuoria, jotka voisivat tallettaa pankkitililleen 2000 euroa käteistä, nostaa summasta puolet ja pitää toisen puolen itsellään. Mäkinen Jr oli pitänyt sitä vain helppona tapana tehdä ylimääräistä tiliä. Hän ei tiennyt syyllistyvänsä rikokseen, mutta niin kävi.
- Rahamuulien (muling) värvääjät lähestyvät kohdettaan pikaviesteillä tai sosiaalisessa mediassa.
- He vetoavat nopeista voitoista kiinnostuneisiin tai taloudellisessa ahdingossa oleviin tarjoamalla reilua siivua pankkitilin “lainaamisesta”.
- Värvääjät käyttävät hyväkseen kohteensa tietämättömyyttä tai heikkoa asemaa. Suurin osa kohteista on alle 35-vuotiaita, mutta viime aikoina rikollisryhmät ovat värvänneet muuleiksi jopa 12-vuotiaita.
- Rikollisen näkökulmasta ei ole väliä, kulkeeko raha yksityisen vai yrityksen pankkitilin kautta, sillä kaikki riskit jäävät pankkitiliään “lainaavalle”.
- Kun KYC-tietoja kerätään yhteen paikkaan, jatkuva seuranta auttaa havaitsemaan jos asiakkaan toimintaan alkaa toistuvasti liittyä erikoisia piirteitä.
Rahanpesu (hyvin) lyhyesti
Rahanpesu tarkoittaa tilannetta, jossa laittomin keinoin hankittua rahaa viedään laillisen talouden kiertoon. Pestävät varat on aina hankittu esirikoksella, kuten huumekaupalla tai varastettua tavaraa myymällä. Rahanpesurikokseen puolestaan syyllistyy se, joka auttaa häivyttämään rahojen alkuperää tavalla tai toisella.
Lue myös: Kaikki, mitä tilitoimiston tulee tietää asiakkaan tuntemisesta ja rahanpesulainsäädännöstä
Verkostot voivat olla monimutkaisia, kun esirikoksen tehneet hajauttavat suuria rahasummia useisiin pienempiin virtoihin. Monesti – mutta ei aina – mukana on maiden rahat ylittävää rahaliikennettä.
Ilmoitusvelvollisen, kuten kirjanpitäjän, velvollisuus on tehdä viranomaiselle ilmoitus hyvin matalalla kynnyksellä, jos hän huomaa asiakkaidensa toiminnassa jotakin epäilyttävää.
Sormien läpi katsominen voi tulla kalliiksi
Jokaista ilmoitusta epäilyttävästä toiminnasta tarvitaan, jotta tapauksia tutkiva viranomainen saa Suomessa tai kansainvälisesti palapelin paloja kohdilleen. Aluehallintovirasto toivoo, että kirjanpitäjät tekisivät ilmoituksia nykyistä matalammalla kynnyksellä.
Tilitoimistosi pyörittäminen voi olla vaakalaudalla, jos jätät ilmoitukset tekemättä, ja viranomainen pääsee asiakkaitasi koskevan vyyhden jäljille muuta kautta. Rahanpesun selvittelykeskuksella on rahanpesulakiin perustuva oikeus antaa ilmoitusvelvolliselle – kuten kirjanpitoyritykselle – määräys keskeyttää liiketoimi enintään kymmenen arkipäivän ajaksi, mikäli määräys on välttämätön rahanpesun tai terrorismin rahoituksen estämiseksi tai selvittämiseksi. Kymmenen päivää on pitkä aika, mainehaitan jäljet moninkertaiset.
Oma lukunsa ovat seuraamusmaksut, joita KYC-velvoitteiden laiminlyönnistä voi napsahtaa ilmoitusvelvolliselle, kuten tilitoimistolle, kiinteistövälittäjälle tai rahoituspalvelujen tarjoajalle. Puutteiden vakavuudesta riippuen ne voivat nousta jopa miljooniin euroihin.
Alanvaihtoa salapoliisiksi ei onneksi tarvita. Kun käytössäsi on taustatietoja useista lähteistä keräävä ja automaatioita hyödyntävä KYC-palvelu, pystyt keskittymään varsinaiseen työhösi.
Netvisor KYCillä saat kokonaiskuvan asiakaskuntasi tilanteesta, ja kaikki tiedot löytyvät yhdestä paikasta. Voit ottaa perustellusti tarkempaan seurantaan juuri ne asiakkaat, joiden kohdalla rahanpesun riskit ovat muita suuremmat.