Rahanpesuilmoitus – mikä se on ja uskaltaako sellaisen tehdä asiakkaasta?
Jos yrityksesi on ilmoitusvelvollinen ja havaitset asiakkaasi liiketoimissa jotain hämärää, on seuraavaksi edessä rahanpesuilmoituksen tekeminen. Vai pitääkö sitä nyt pienestä epäilyksestä tehdä? Kyllä vain.
Lue tästä kirjoituksesta tarkemmin, mistä rahanpesuilmoituksessa on kyse ja mitä siitä seuraa.
Tässä artikkelissa:
- Mikä on rahanpesuilmoitus?
- Mikä on rahanpesuilmoituksen raja?
- Vuodessa tehdään satoja tuhansia ilmoituksia
- Tee rahanpesuilmotus KRP:n ilmoitussovelluksessa
- Mitä rahanpesuilmoituksesta seuraa?
Mikä on rahanpesuilmoitus?
Rahanpesuilmoituksen tekeminen on ilmoitusvelvollisten yritysten lakisääteinen velvoite, jos ne havaitsevat asiakkaidensa toimissa jotakin poikkeavaa. Epäilyttävistä toimista on tehtävä rahanpesuilmoitus keskusrikospoliisin alaisuudessa toimivalle rahanpesun selvittelykeskukselle.
Epäilyttävä toimi voi olla mikä tahansa liiketoimi tai esimerkiksi maksutapahtuma, joka haiskahtaa poikkeavalta asiakkaan alalla ja hänen liiketoiminnassaan. Ja sinun ilmoitusvelvollisena pitäisi tietää, millainen tapahtuma on poikkeava, sillä rahanpesulain mukaan sinulla on velvollisuus tuntea asiakkaasi ja heidän liiketoimintansa.
Ei ole mitään yksiselitteisiä kriteerejä, joiden mukaan voidaan sanoa, millainen liiketoimi on aina epäilyttävä, vaan se voi vaihdella asiakaskohtaisesti. Kyseessä voi olla esimerkiksi poikkeuksellisen suuri käteismaksu, epäselvyydet yrityksen asiakirjoissa tai liiketoimet korkean riskin maahan.
Jos havaitset poikkeavan toimen, voit ensin pyytää selvitystä asiakkaaltasi. Jos asiakas ei ole halukas antamaan selvitystä tai selvitys ei ole uskottava, sinun pitää tehdä rahanpesuilmoitus. Pelkkä epäilys riittää – kyseessä ei ole rikosilmoitus.
Tarkempia tietoja rahanpesuilmoituksen perusteista, epäilyttäväksi laskettavista toimista ja rahanpesuilmoituksen tekemisestä löydät AVIn kattavasta ohjeistuksesta.
Mikä on rahanpesuilmoituksen raja?
Rahanpesuilmoitukselle ei ole yhtä selkeää rahallista rajaa, joka pätisi kaikkiin ilmoitusvelvollisiin yrityksiin. Ilmoitusvelvollisten pitää itse tuntea asiakkaansa ja havaita, millaiset toimet ja maksut ovat poikkeavia. Tätä voi käsitellä esimerkiksi oman toiminnan riskiarviossa.
Poikkeuksen muodostavat rahanvälityspalveluiden tarjoajat: niiden pitää tehdä ilmoitus yksittäisistä tai useista erillisistä toisiinsa kytkeytyvistä maksuista, jos niiden arvo on 1 000 euroa tai enemmän.
Epäilyttävissä maksutapahtumissa ei tarvitse olla kyse sadoista tuhansista euroista. Jotain vihiä epäilyttävien liiketoimien suuruusluokasta saadaan rahanpesun selvittelykeskuksen toimintakertomuksesta. Sen mukaan vuonna 2023 yleisimmin rahanpesuilmoituksissa varojen kokonaissumma oli 10 000–49 999 euroa. Yli 30 %:ssa ilmoituksista summa oli vain 1 – 9 999 euroa. Pienistäkin maksutapahtumista voi tehdä ilmoituksen. Olennaista on, että tapahtumassa on jotain poikkeavaa ja epäilyttävää.
Vuodessa satoja tuhansia rahanpesuilmoituksia
Jos rahanpesuilmoituksen teko hieman arveluttaa, muista, ettet ole yksin. Vuonna 2023 rahanpesun selvitteykeskus sai 347 012 ilmoitusta epäilyttävistä liiketoimista. Kasvuvauhti oli melkoista haipakkaa, sillä vuonna 2022 vastaavia ilmoituksia vastaanotettiin 230 171 kappaletta.
Eniten ilmoituksia tekivät maksunvälityspalveluja tarjoavat yritykset. Samaa aktiivisuutta ilmoitusten tekemiseen toivotaan myös muilta ilmoitusvelvollisilta yrityksiltä. AVI on ilmaissut toivovansa varsinkin tilitoimistoilta ilmoituksia matalammalla kynnyksellä. Kirjanpitäjät tekevät ilmoituksia varsin vähän: vuonna 2023 vain 84 rahanpesuilmoitusta tuli kirjanpitäjiltä.
Tee rahanpesuilmoitus KRP:n ilmoitussovelluksessa
Ilmoitusvelvolliset yritykset tekevät rahanpesuilmoituksen rahanpesun selvittelykeskuksen sähköisessä palvelussa.
Ilmoituskanava vaatii rekisteröitymisen, ja palveluun voivat rekisteröityä ainoastaan ilmoitusvelvolliset organisaatiot. Vaikka rahanpesuilmoituksen teko ei olisi vielä ajankohtaista, kannattaa ilmoituskanavaan rekisteröityä jo etukäteen. Näin ilmoituksen teko ei jää ainakaan siitä kiinni.
Rahanpesuilmoituksen tekemisessä nopeus on valttia. Näin estetään mahdollisten rikollisesti hankittujen varojen päätyminen viranomaisten ulottumattomiin.
Kun havaitset epäilyttävän toimen, keskeytä tapahtuma, esimerkiksi rahansiirto. Jos keskeytys ei onnistu ja se viedään loppuun, tee kuitenkin sen jälkeen rahanpesuilmoitus. Ja jos epäilys on niin suuri, että asiakassuhde päättyy sen vuoksi, tee siltikin siitä vielä rahanpesuilmoitus.
Jos jotakin tästä kirjoituksesta tulisi jää mieleen: tee pienestäkin epäilystä rahanpesuilmoitus. Ilmoituksen kohde ei saa tietoonsa, kuka tai mikä taho ilmoituksen on tehnyt.
Älä paljasta ilmoituksen kohteelle, että olet tehnyt hänen liiketoimistaan ilmoituksen. Tämä voisi haitata rahanpesun selvittelykeskuksen selvityksiä ja tutkintaa.
Voit myös tehdä ilmoituksen, jos epäilet ilmoitusvelvollisen yrityksen rikkovan rahanpesulain mukaisia velvoitteita. Tämä voi koskea esimerkiksi liikekumppania tai yritystä, jossa olet töissä. Tässä tapauksessa tee ilmoitus suoraan valvovalle viranomaiselle – oikea taho riippuu siitä, minkä alan yrityksestä on kyse. Tarkemmat ohjeet löydät täältä.
Rahanpesuilmoitus on anonyymi: asiakas ei saa tietää, kuka ilmoituksen teki.
Mitä rahanpesuilmoituksesta seuraa?
Kun rahanpesun selvittelykeskus saa vihjeen epäilyttävistä toimista, se analysoi ja selvittää, mistä siinä on kyse.
Tämä ei vielä tarkoita rikosepäilyä. Itse asiassa suuri osa vihjeistä ei johda rikostutkintaan tai syytteeseen. Viranomaiset toivovat, että ilmoitusvelvolliset tekisivät rahanpesuilmoituksia rohkeasti pienistäkin epäilyistä.
Jos asiakkaasta tekee rahanpesuilmoituksen, menikö sinne asiakassuhde?
Ei välttämättä. Rahanpesuilmoitus on anonyymi: asiakas ei saa tietää, kuka ilmoituksen teki. Jos ilmoituksen jälkeen selvittelyissä ei ilmene mitään epäilyttävää, jatkuvat bisnekset ennallaan.
Älä epäröi rahanpesuilmoituksen tekemistä
Rahanpesuilmoituksen tekeminen on tärkeässä osassa rahanpesun estämisessä, ja siinä ilmoitusvelvollisilla yrityksillä on keskeinen rooli. Heillä on paras näkymä asiakkaiden liiketoimintaan ja rahaliikenteeseen.
Viranomaiset toivovat, että yritykset tekisivät rahanpesuilmoituksia matalalla kynnyksellä. Muista, että ilmoitus on anonyymi, eikä sinun tehtäväsi ole päätellä, onko kyseessä mahdollinen rikos. Pelkkä epäilys riittää, tarkemmasta selvityksestä vastaa poliisi.
Kaipaisitko pientä kertausta rahanpesulain velvoitteista ja KYC-prosessista? Helppolukuisen ja kattavan kokonaiskuvan saat KYCin perusteet -oppaastamme.