Rahanpesulaki

Rahanpesun valvontarekisteri – mitä, miksi ja kenelle?

2 min luku | 4.11.2024
Rahanpesun valvontarekisteri selitettynä

Rahanpesun valvontarekisteri on tärkeä työkalu, jolla pyritään estämään laittomien varojen pesu ja rahoitustoiminnan väärinkäyttö. Miten se toimii ja kenen on hakeuduttava sinne? Vastaukset löydät tästä artikkelista.

Sisältö:

Mikä on rahanpesun valvontarekisteri? 

Rahanpesun valvontarekisteri on Etelä-Suomen aluehallintoviraston (AVI) ylläpitämä avoin ja julkinen rekisteri yrityksistä, jotka ovat sen valvonnan alaisia rahanpesulain mukaisesti. 

Näitä yrityksiä kutsutaan ilmoitusvelvollisiksi. Käytännössä ne ovat yrityksiä, jotka tekevät rahaan liittyviä toimenpiteitä yritysten tai yksityishenkilöiden puolesta. Koska tällaisia yrityksillä on näkymä asiakkaiden rahaliikenteeseen, ne ovat tärkeässä roolissa rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisessä. 

Nimestään huolimatta Etelä-Suomen AVI valvoo ilmoitusvelvollisia yrityksiä valtakunnallisesti, jos ne eivät kuulu muihin valvontarekistereihin tai Finanssivalvonnan valvonnan alaisuuteen. 

Löydät rahanpesun valvontarekisterin täältä. Voit hakea sieltä yrityksiä esimerkiksi y-tunnuksella tai nimellä.

Ja mitä valvonnanalaisuus käytännössä tarkoittaa?

Esimerkiksi tarkastuskäyntejä. AVI tekee säännöllisesti tarkastuksia valvomiinsa yrityksiin. Jos se havaitsee yrityksen toiminnassa puutteita rahanpesulain noudattamisessa, luvassa voi olla julkinen varoitus, rikemaksu tai seuraamusmaksu. Vähäisistä puutteista ei tule välttämättä taloudellisia seuraamuksia, mutta julkinen varoitus ja siitä seuraava haitta ei mairittele yrityksen mainetta.

Lue myös: Rahanpesulaki ja AML: mistä on kyse ja keitä laki koskee?

Kenen pitää hakeutua rahanpesun valvontarekisteriin? 

Rahanpesulain mukaiset ilmoitusvelvolliset ovat velvollisia rekisteröitymään johonkin elinkeinovalvonnan rekisteriin. 

Aluehallintoviraston valvonnan alaisia yrityksiä ovat esimerkiksi tilitoimistot, veroneuvojat, yrityspalvelujen tarjoajat, lakitoimistot  ja jotkut rahoitusalan toimijat. “Jotkut rahoitusalan toimijat” viittaa tässä tapauksessa niihin rahoituksen parissa toimiviin yrityksiin, jotka eivät kuulu Finanssivalvonnan alaisuuteen. 

Suurin osa AVIn valvomista yrityksistä kuuluu rahanpesun valvontarekisteriin, mutta poikkeuksen muodostavat panttilainauslaitokset, perintäliikkeet, kiinteistönvälitysliikkeet ja vuokrahuoneiston välitysliikkeet. Niiden pitää rekisteröityä omiin erillisiin elinkeinorekistereihinsä, jolloin “tuplarekisteröitymistä” ei tarvita.  

Yritysten on itse huolehdittava valvontarekisteriin hakeutumisesta. Tämä on olennainen askel liiketoiminnassa, jotta vältetään rahanpesuepäilyt ja varmistetaan toiminnan laillisuus.

Näin ilmoitat yrityksesi AVIn valvontarekisteriin 

Älä aikaile valvontarekisteriin ilmoittaumisen kanssa, sillä lain mukaan yrityksen on hakeuduttava sinne 14 päivän sisällä yritystoiminnan aloittamisesta. 

Näin rahanpesun valvontarekisteriin hakeutuminen käytännössä tapahtuu: 

  1. Löydät ilmoittautumislomakkeen AVIn asiointipalvelusta. Valitse sivulta Rahanpesun valvontarekisterin asiointipalvelu.
  2. Tunnistaudu vahvasti. Huomioi, että tunnistaudut henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla, et yrityksen tunnuksilla. Myös mobiilivarmenne tai varmennekortti käy. Sinulla pitää olla oikeus edustaa yritystä. 
  3. Täytä yrityksen perustiedot ja yhteystiedot.
  4. Syötä y-tunnus ja hae tiedot.   
  5. Täytä hakemus ja lähetä se.

Kun hakemus on lähetetty, sen käsittelyssä menee noin kaksi viikkoa. 

Ja mitä tämä maksaa? Ilmoittautumisesta peritään kertamaksu: jos teet hakemuksen sähköisesti, maksu on 315 euroa, muussa tapauksessa 375 euroa (vuonna 2024). 

Joissakin tapauksissa AVI voi joutua tekemään niin sanotun velvoittedenhoitoselvityksen, josta peritään lisäkuluja. Tämä koskee valuutanvaihtoa ja yrityspalveluita tarjoavia yrityksiä.

Tarkasta vielä AVIn sivuilta tarkat ja ajantasaiset ohjeet.

Rahanpesun selvittelykeskus ja rahanpesun valvontarekisteri – mitä eroa? 

Rahanpesun selvittelykeskus ja rahanpesun valvontarekisteri tekevät molemmat töitä rahanpesun estämisen saralla, mutta muuten kyseessä on erilliset toimijat. 

Rahanpesun valvontarekisteri on AVIn ylläpitämä julkinen rekisteri, josta löytyvät ilmoitusvelvolliset ja valvonnan alaiset yritykset.

Rahanpesun selvittelykeskus sen sijaan on keskusrikospoliisin (KRP) alaisuudessa toimiva elin, joka tutkii rikoksia ja käsittelee epäilyttävistä liiketoimista tehtyjä ilmoituksia. 

Kun ilmoitat epäilyttävän liiketoimen, se menee rahanpesun selvittelykeskukseen, joka tutkii asian mahdollisten rikosepäilyjen varalta. Rahanpesun valvontarekisteri puolestaan toimii ennaltaehkäisevänä mekanismina, joka pitää huolen siitä, että alan toimijat noudattavat lakisääteisiä vaatimuksia.

Rekisteriin ilmoittautuminen on ensi askel – ota seuraavaksi KYC-hommat haltuun tehokkaiden automaatioiden avulla 

Rahanpesun valvontarekisteriin ilmoittautuminen on lakisääteinen velvollisuus. Mutta se ei ainoastaan suojaa yritystäsi sanktioilta ja seuraamuksilta, vaan myös vahvistaa yrityksen mainetta luotettavana toimijana ja liikekumppanina. 

Mutta muista toki, että valvontarekisteriin ilmoittautuminen on vasta ensimmäinen askel. Sen lisäksi kannattaa tutustua kunnolla asiakkaan tuntemiseen (Know Your Customer, KYC) ja siihen liittyviin velvoitteisiin. Perusasiat löytyvät kätevästi yhdessä paketissa KYCin perusteet -oppaastamme. 

Ja sitten onkin aika miettiä, miten asiakkaan tuntemisen eli kycittämisen saisi automatisoitua mahdollisimman tehokkaasti – esimerkiksi Netvisor KYCin avulla. 

Netvisor KYC

Netvisor KYC on markkinoiden kattavin KYC-palvelu. Meidän tavoitteemme on tehdä rahanpesulain noudattamisesta helppoa ja nopeaa - sinulle ja asiakkaallesi.